Московските власти събират бездомните животни и изтребват плъховете като предпазна мярка срещу новия коронавирус, информира "Ройтерс".

Защитници на правата на животните определиха действията като жестоки и научно неоснователни.

СЗО: Светът е пред решаващ момент в борбата с коронавируса

СЗО: Светът е пред решаващ момент в борбата с коронавируса

Той призова засегнатите държави да "действат бързо" за овладяване на заразата

Русия наложи редица мерки за спиране разпространението на вируса в страната, включително ограничи полетите до Китай и Южна Корея, а също така спря визите за ирански и китайски граждани.

В момента прилагаме мащабни и комплексни мерки за пълна дератизация (комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители - бел. ред.) на града, хващаме дивите животни, бездомните, обяви Елена Андреева, ръководител на московското управление на Роспотребнадзор.

Тя не обясни причините за прилагането на тези мерки, но подчерта, че са част от действията за превенция разпространяването на коронавируса.

Стотици хора са поставени под карантина в Русия. Властите в Москва дори провеждат акции срещу потенциални носители на заразата и използват технология за лицево разпознаване за прилагане на мерки за поставяне под карантина.

Вицепрезидентът на Иран с коронавирус

Вицепрезидентът на Иран с коронавирус

Ебтекар е известна с ролята си на говорител по време на кризата със заложниците в американското посолство

Barking News, руска медия, която отразява новини за животни, определи действията срещу бездомните кучета и котки като "глупави, ненаучни и просто жестоки". Цитира се вирусологът Николай Никитин, който твърди, че няма доказателства кучета или котки да са заразени и впоследствие да са го предали на хората.

Трима руснаци са с коронавирус. Те са се разболели на круизен кораб в Япония. Впоследствие бяха върнати в страната им. Преди това двама китайски граждани бяха хоспитализирани в Русия с вируса, но те се възстановиха и са изписани.