Хиляди участваха в протестни демонстрации в повече от 50 града в Испания срещу подготвяното споразумение между Брюксел и Анкара, съобщава RT.

Бежанците са добре дошли” и „Това споразумение е незаконно” скандираха демонстрантите в централната част на Мадрид, където се събраха около 5 хиляди души, според организаторите. Демонстрацията в испанската столица се проведе на площад „Пуерта дел Сол”.

Днес и утре ще се проведе среща на върха на ЕС, на която евролидерите и Анкара ще се опитат да сключат споразумение за разрешаване на най-тежката мигрантска криза за последните повече от 60 години.

Най-спорната част от проектоспоразумението е връщане на хиляди мигранти от територията на Гърция в Турция, а в замяна Анкара ще праща сирийци директно в ЕС, ще получи 6 милиарда евро, безвизово пътуване на турците в Шенгенската зона и отваряне на нови глави в преговорите с Брюксел за бъдещo членство в съюза.

В Мадрид 16 неправителствени организации и асоциации организираха протест срещу договореностите.

Ние открито и безусловно сме против това, което възнамеряват да направят в Брюксел”, каза Естебан Белтран, директор на Amnesty International, който прочете манифест в сърцето на Мадрид, пред външното министерство.

Докато активистите зовяха правителството на Мариано Рахой да наложи вето върху сделката, Белтран заяви пред събралите си, че със споразумението се „нарушават човешките права”.

Повече от 120 групи и хиляди испанци участваха в демонстрации в повече от 50 испански града. Те определят готвената сделка като незаконна, неморална и позорна, заявявайки, че инициативата на ЕС нарушава човешките права.