Съюзниците от НАТО постигнаха в понеделник споразумение относно регионалните планове, в които се описва как алиансът ще отговори на руска атака, преодолявайки турска блокада един ден преди лидерите да се срещнат за среща на върха във Вилнюс, казаха трима дипломати пред "Ройтерс".

НАТО в продължение на десетилетия не виждаше нужда от широкомащабни отбранителни планове, тъй като водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че определена постсъветска Русия вече не представлява екзистенциална заплаха.

Но с най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г. насам, която бушува точно отвъд нейните граници в Украйна, сега тя предупреждава, че трябва да разполага с всички планове много преди да избухне конфликт с подобен противник като Москва.

Топ дипломатите на Украйна и САЩ проведоха "важен" разговор преди срещата на НАТО

Топ дипломатите на Украйна и САЩ проведоха "важен" разговор преди срещата на НАТО

Кулеба и Блинкън са обсъдили и контранастъплението на Киев

Турция блокира одобрението на плановете заради формулировката за географски местоположения като Кипър.

Лидерите на НАТО се събират във Вилнюс на 11-12 юли за среща на върха, която ще обсъди членството на Швеция и бъдещите отношения на алианса с Украйна.

Като очертава своите регионални планове, НАТО също така ще даде на страните насоки как да модернизират своите сили и логистика.

Необходимостта от финансиране на тази фундаментална промяна е една от причините лидерите да повишат целта за военни разходи на алианса във Вилнюс, превръщайки настоящата цел от 2% от националния БВП в минимално изискване.

Представители на НАТО смятат, че ще са необходими няколко години, за да бъдат напълно изпълнени плановете, но подчертават, че алиансът е в състояние за битка и веднага, ако е необходимо.

Русия заплаши Европа, ако Украйна влезе в НАТО

Русия заплаши Европа, ако Украйна влезе в НАТО

Москва ще отговори твърдо на всяка подобна стъпка