В Нидерландия влезе в сила закон за задължително носене на маски за забавяне разпространението на коронавируса, информира "Ройтерс".

Страната наложи частична блокада от 13 октомври.

Холандия с нови мерки след скок на заразени

Холандия с нови мерки след скок на заразени

Заведения затварят, маските стават задължителни

Властите изискват от гражданите да носят маски в обществени сгради, включително в училищата, а също така в магазините и ресторантите. Законът ще се прилага три месеца. Глобата е 95 евро.

От март до септември правителството не препоръчва на гражданите да носят маски освен в обществения транспорт след съвет на Националния институт по здравеопазване.

От юни Световната здравна организация започна да препоръчва да се носи маска на публични места, където не може да се спазва социална дистанция. Но директорът на Националния институт по здравеопазване Яп ван Дисел заяви, че няма научни доказателства за ефективността им и поясни, че използването им може да накара хората да пренебрегват по-важните правила за социална дистанция. На 30 септември обаче правителството промени стратегията и реши да призове гражданите да носят маски на публични места. Мярката изискваше парламентът да приеме специален закон, за да се преодолеят гарантираните от конституцията лични свободи.