Пакистанските власти съобщиха, че са арестували радикалния ислямистки лидер, обвинен в организирането на атаките в Мумбай през 2008 г., при които загинаха 166 души, информират АП и "Ройтерс".

Хафиз Сайед е арестуван ден преди премиерът на Пакистан Имран Хан да проведе срещи с американските власти във Вашингтон. Хан се закани да се разправят с екстремистките групировки.

Говорител на губернатора на провинция Пенджаб заяви, че Сайед е арестуван близо до централния пакистански град Гуджранвала и е обвинен в събиране на пари за забранена организирана група.

САЩ и Индия обвиняват Сайед в подготвяне на плана за атаките в Мумбай, при които 10 екстремисти нападнаха два луксозни хотела, еврейски център и железопътна гара в най-големия индийски град. Обсадата продължи няколко дни.

Индия обвинява Пакистан в подпомагане организирането на атаките в сътрудничество със Сайед, който е лидер на благотворителната организация Jamaat-ud Dawa. Според американците групата стои зад забранената пакистанска екстремистка групировка Lashkar-e Taiba.

Пакистан и Jamaat-ud Dawa отричат да стоят зад атаката в Мумбай.

САЩ включиха Сайед в терористичен списък и предложиха 10 милиона долара награда за информация, която може да помогне за залавянето му.