Полската прокуратура инициира закриване на организацията "Гордост и съвременност", която празнува рождения ден на Адолф Хитлер, съобщиха от прокуратурата в Краков, цитирани от РИА Новости.

В началото на настоящата година в Полша се разрази сериозен скандал след репортаж на телевизия TVN24 за това как журналисти инкогнито са присъствали на мероприятия, организирани от обществената организация "Гордост и съвременност", включително и за празнуването на рождения ден на Хитлер.

В гората, където се провежда мероприятието, са разпръснати флагове със свастики, звучат нацистки маршове и тостове, присъстващите са вдигали ръка за нацистки поздрав.

"Окръжна прокуратура Гливиц на 9 април 2018 г. подаде заявление за закриване на организациятаордост и съвременност", се казва в съобщението.

Основание за подобно обръщение дава "грубото нарушение на законодателството", а така също и "отсъствие на условие за възставновяване на дейността в съответствие със законодателството".

Същевременно организацията е обект на наказателно дело. Вече са представени обвиненията срещу седем активиста от "Гордост и съвременност".