Правителството на Полша съобщи, че работи върху ново законодателство за ограничаване властта на социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър" да трият съдържание или да забраняват потребители, информира АФП.

Според проектозакона ще се позволява на платформите да изтриват съдържание и да блокират потребители само ако съобщенията са в нарушение на полското законодателство.

Полша прави незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи

Полша прави незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи

Министерството подготвя проектозакон

Предложеното законодателство осигурява възможност за създаване на петчленен "съвет за свободата на словото", който ще проверява оплаквания от потребители в социалните мрежи, чиито профили са били блокирани или е премахвано съдържание.

"Законът ще предостави инструменти за гарантиране на основните свободи на полските граждани в интернет", каза пред журналисти във Варшава министърът на правосъдието Збигнев Жобро.

Новата законодателна рамка ще изисква "глобалните играчи" да спазват полското законодателство, каза още той и добави, че "днес социалните медии решават сами какво съдържание да бъде цензурирано".

Парламентът ще назначава членовете на бъдещия съвет с шестгодишен мандат и политици няма да могат да заемат тази длъжност, поясни министърът.

"Съветът ще защитава конституционното право на свобода на изразяване във всички социални мрежи в Полша", продължи Жобро.

Мерките трябва да влязат в сила от следващия януари.

Потребителите в социалните мрежи в Полша ще могат да внасят оплакване, на което ще трябва да бъде отговорено в рамките на 24 часа.

Решенията на съвета ще могат да се обжалват в полския съд.

Социалните платформи ще бъдат глобявани до 50 милиона злоти (11 милиона евро, 13 милиона долара) при неспазване на решенията на съвета и съда.

По-рано тази седмица представители на полското правителство разкритикуваха деактивирането на профилите на президента на САЩ Доналд Тръмп в социалните мрежи и обявиха, че подготвят закон в Полша, който ще забранява на технологичните компании да предприемат подобни действия в централноевропейската страна.