Днес в Португалия ще се проведе референдум за либерализиране на рестриктивните закони за абортите.

Реформата, предложена от социалистическото правителство на премеира Жозе Сократеш предвижда, прекъсването на бременността през първите десет седмици да не бъде наказуемо, съобщава Дойче Веле.

Според допитвания, публикувани от португалските медии в петък, се очертава лека преднина на привържениците на по-либералния режим.

До момента Португалия има един от най-рестриктивните закони за абортите в Европа, който я поставя редом със строго католически страни като Полша, Ирландия и Малта.

Според сегашния закон прекъсването на бременността е разрешено, само ако жената е била изнасилена, ако животът и е застрашен от раждането или ако плодът е с тежки увреждания.

Преди девет години по доста категоричен начин се провали първият опит за либерализиране на закона.

Тогава обаче, повече от две трети от имащите право на глас си останаха у дома и се въздържаха да вземат страна в спора.

Така се провали нужното минимално участие от 50% от избирателите, за да бъде признат резултата от референдума за валиден.

Провалът на реформата се дължеше отчасти на нерешителното поведение на управляващите социалисти. Голямото мнозинство от партията беше за либерализиране на закона, тогавашният премиер и партиен лидер на социалистите, който е строг католик - Антонио Гутериш - обаче беше против.

Днес съотношението на силите е доста по-различно. Премиерът - Жозе Сократеш - отново е социалист, но сега неговата партия се изявява единно в кампанията против досегашната законодателна уредба.

Предлаганото сега решение за безнаказано прекъсване на бременността в първите десет седмици се анонсира от социалистите като нужно, с оглед на това, че действащите забрани за аборти на практика не функционират.

Според различни преценки, всяка година между 20 000 и 40 000 португалки предприемат нелегално прекъсване на бременността, при което залагат на карта не само здравето си, но и рискуват да попаднат в затвора за срок до три години.

Жени, които не могат да си позволят високата цена на нелегалните аборти в страната, често пътуват до съседна Испания.

Там също има подобен закон за абортите, но прилагането му на практика не е толкова строго.

"Нелегалните аборти са национален позор", заяви в тази връзка премиерът Сократеш и призова Португалия да преодолее своята изостаналост спрямо останалите европейски страни.

Социалогическите анкети до скоро сочеха, че едно голямо мнозинство от португалците ще подкрепи реформата. Според някои публикувани резултати , делът на гласовете в нейна полза можел да достигне 72 на сто.

Колкото повече наближаваше денят на референдума обаче, преднината на привържениците на реформата се топеше.

Според последното допитване, публикувано във вестник "Диарио ди Нотисиас" , вече само 54% от португалците смятат да гласуват в подкрепа на реформата, а 42% са против.