Лекари в Русия системно подменят препаратите, които се поставят на желаещите ваксинация срещу COVID-19, съобщи "Новая газета".

Изданието информира, че в различни региони на страната са установени случаи, при които пациентите са давали съгласие да им бъде инжектирана ваксината "Спутник V" или "КовиВак", а са били имунизирани с друга - "Епиваккорона", разработена от новосибирския център "Вектор".

В повечето случаи това е ставало без знанието на хората. В случаите, когато е ставало ясно, че ще им инжектират друг препарат и са изразявали несъгласие, медиците са обяснявали, че става дума за грешка или че между ваксините няма разлика.

Lancet: Има сериозни разминавания и липси в данните за руската ваксина  „Sputnik V“

Lancet: Има сериозни разминавания и липси в данните за руската ваксина „Sputnik V“

9 учени анализират пропуските…

Това става на фона на цялостното недоверие към ваксинацията в Русия. Повечето руснаци нямат доверие дори на ваксината "Спутник V" - единствената, за която са публикувани данни в международно издание, макар и непълни и пораждащи съмнения в международната научна общност.

Двата други препарата все още са в период на проучване. "Епиваккорона" е регистрирана само в Русия и Туркменистан, а участниците в клиничните изпитания се оплакват, че при изследвания в независими лаборатории, при тях не се установяват антитела срещу коронавирусната инфекция.

Руснаците системно отказват ваксинация дори при натиск и скок на коронавирус случаи

Руснаците системно отказват ваксинация дори при натиск и скок на коронавирус случаи

В Русия опитват и с метода на моркова и тоягата - безрезултатно