Румъния е поела ясен курс към превземане и присъединяване на Молдова към своята територия, в това се влагат "огромни суми", както и във формирането на Русия като "образ на враг" за молдовците, коментира научният директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков, съобщава ТАСС.

Мягков говори на пресконференция, посветена на 75-годишнината от подписването на Парижките мирни договори между страните победителки във Втората световна война и бившите съюзници на нацистка Германия в Европа - България, Унгария, Италия, Румъния и Финландия.

Подписаните споразумения фиксират следвоенните граници на тези страни.

Президентът на Молдова пак намекна за обединение с Румъния

Президентът на Молдова пак намекна за обединение с Румъния

Нужна е подкрепа

"Днес в Румъния те ясно взеха курс към превземане на Молдова и присъединяването й към тяхна територия. Виждаме че се инвестират огромни средства в образованието в Молдова, в румънски език, в румънски учители, в Молдова пишат румънски исторически учебници - от това няма как да се измъкнеш. Тоест ясно е написано от румънска страна, където третират Съветския съюз като окупатор, и третират съвременния наследник на СССР - Русия - като агресор", каза Мягков.

Според него този и други процеси, протичащи в страните от бившия социалистически блок, целят "да се обгради Русия с нов санитарен кордон и този кордон непрекъснато да се разширява".

"Историческата политика, която се провежда в тези страни, води до заплаха за сигурността на съвременна Русия".

Румъния не би отказала още натовски военни и техника

Румъния не би отказала още натовски военни и техника

Румънският външен министър Богдан Ауреску пред Дерек Шолей