Най-новият руски транспортно-боен хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН е потвърдил статуса си на летяща десантна бойна машина по време на изпитания. Това е съобщил източник от военнопромишления комплекс на Русия, цитиран от "Новости".

"Прототипът Ми-8АМТШ-ВН при неотдавнашните изпитания изстреля управляеми ракети от комплекса "Атака-ВМ" по цели, имитиращи вражески бронирани машини. Стрелбата беше призната за успешна", отбелязал източникът.

Той добавил, че хеликоптерът е използвал и неуправляеми реактивни снаряди и оръдия.

По думите на източника благодарение на усъвършенстваните управляеми оръжия и повишената жизнеспособност, "новият хеликоптер наистина се превърна в многофункционална машина за изпълнение на ударни, щурмови и десантно-транспортни задачи".

"Фактически той потвърди характеристиките си като летяща бойна десантна машина", добави източникът.

Както уточниха от руското военно министерство, първите десет Ми-8АМТШ-ВН ще получат бригади от армейската авиация, работещи в интерес на Въздушно-десантните войски.

Още през 2013 г. руските военни разказваха, че летящата бойна десантна машина трябва да съчетава качествата на лека бронирана машина и среден хеликоптер, а също така да бъде многоцелева. В по-широк смисъл под летящи бойни десантни машини се разбира хеликоптер, способен ефективно да прехвърля войски и притежаващ достатъчно броня и въоръжения, за да осигури огнева поддръжка на десантни части, включително използването на високоточни управляеми ракети.

Летните изпитания на Ми-8АМТШ-ВН започнаха през юли тази година. Машината е разработена в конструкторското бюро "Миля" на базата на вертолети от серията Ми-8/17 с отчитане на опита от локални конфликти, по-специално, като се вземе предвид опитът от използването на ударни и транспортни хеликоптери в Сирия. Хеликоптерът получи двигател ВК-2500-03, който може уверено да работи на голяма надморска височина и в горещ климат, както и подобрен главен ротор. Mи-8AМТШ-ВН е оборудван с ново прицелно-навигационно оборудване, което позволява да се експлоатира при трудни метеорологични условия и през нощта.

Кабината на новия хеликоптер е защитен с титаниева броня, а транспортното отделение е покрито с лека арамидна броня. Най-важните компоненти на хеликоптера също са бронирани. Машината има вградена отбранителна система, която може да унищожава ракети с инфрачервени и радарни самонасочващи се глави. Всичко по-горе увеличава жизнеспособността на хеликоптера и драстично подобрява защитата на екипажа и десанта.

Въоръжението на хеликоптера е съставено от картечници, оръдия във висящи контейнери, неуправляеми ракети, бомби и управляем ракетен оръжеен комплекс със система за наблюдение и прицелване, която му позволява да се бори с наземни и въздушни цели. Две врати отстрани и допълнителни люкове предоставят възможност за свръхбързо десантно кацане.