Руската полиция нахлу в дома на опозиционната активистка Любов Собол рано в петък и след това я заведе на разпит, заяви критикът на Кремъл Алексей Навални и неговите поддръжници, съобщава "Ройтерс".

Привържениците на Навални заявиха, че мислят, че полицейските действия са отговор на опита й да почука на вратата на предполагаем агент на ФСБ в Москва, който според Навални е участвал в заговор за отравянето му.

ФСБ отхвърли твърденията на Навални като провокация. Руските правоприлагащи органи започнаха наказателно дело срещу Собол.

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

„Новичок” продължава да се произвежда в Русия...

Собол е задържана за кратко в понеделник, след като посещава апартамента на предполагаемия агент. Тя не е допусната в апартамента на мъжа. Иван Жданов, адвокат на антикорупционната организация на Навални, заяви, че полицията обвинява Собол в нарушаване на неприкосновеността на дом с използване или заплаха с насилие, обвинение, което носи наказание до две години затвор.

Навални заяви, че реакцията на властите е непропорционална и потвърждение, че твърденията му са верни.

Кремъл многократно отрича всякакви предположения, че руските власти са замесени в отравянето му. Путин заяви, че инцидентът е част от подкрепяната от САЩ заговор за опит да го дискредитира.

Навални остава в Германия, но заяви, че планира да се върне в Русия, за да продължи кампанията си срещу Путин и неговите съюзници.

Собол се надява да се кандидатира за избори за долната камара на парламента догодина. Полицията е отнела компютрите и телефоните й по време на акцията в петък, допълват Навални и неговите поддръжници.

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Ако Западът има данни за химическо оръжие да ги предостави и Русия ще разследва