Федералното правителство на САЩ екзекутира първата жена от близо 70 г., съобщават "Гардиън" и NBC.

Това е първата федерална екзекуция на жена от 1953 г.

52-годишната Лиза Монтгомъри от Канзас бе екзекутирана в 01,31 часа след поставяне на смъртоносна инжекция във федерален затвор в Индиана.

Администрацията на Тръмп извърши втора екзекуция за два дни

Администрацията на Тръмп извърши втора екзекуция за два дни

Това е десетата екзекуция от юли

Тя е единадесетият екзекутиран затворник от юли 2020 г., когато Доналд Тръмп, голям поддръжник на смъртното наказание, възобнови федералните екзекуции след 17-годишно прекъсване.

Екзекуцията е извършена часове след съдебно оспорване и окончателно решение на Върховния съд. Монтгомъри е първият от последните три федерални затворници, които е планирано да бъдат убити преди встъпването в длъжност на Джо Байдън след седмица, който се очаква да спре федералните екзекуции.

За първи път от 130 г. оттеглящ се US президент разреши екзекуция на федерално ниво

За първи път от 130 г. оттеглящ се US президент разреши екзекуция на федерално ниво

Изпълнената в четвъртък екзекуция е деветата на федерално ниво от юли

Федерален съдия от Окръг Колумбия спря планираните екзекуции за по-късно тази седмица на Кори Джонсън и Дъстин Хигс. Джонсън е осъден за убийството на седем души, което е свързано с наркотрафик във Вирджиния, а Хигс е осъден за убийството на три жени в Мериленд. Екзекуциите са спрени, след като двамата са се заразили с коронавирус миналия месец.

Монтгомъри е осъдена на смърт за убийството на 23-годишна жена в Мисури през 2004 г. Тя удушила 23-годишната жена с въже. Убитата е била бременна в осмия месец. След това екзекутираната отрязала момиченцето от утробата с кухненски нож. 52-годишната взела бебето и се опитала да го представи като свое.

Според защитата Монтгомъри е страдала от психически проблеми, включително халюцинации.