Американската агенция по храните и лекарствата FDA одобри нов кръвен тест за COVID-19, установяващ на клетъчно ниво дали човек някога се е заразявал с вируса SARS-CoV-2 и дали в момента е негов носител.

Тестът T-Detect COVID-19 е първият по рода си - той успява с помощта на Т-клетки да улови следите от коронавируса, дори когато в организма на пациента няма антитела, съобщи ABC News.

Пускането му в употреба може да промени коренно ситуацията с диагностиката - когато все още не са образувани антитела, както и в хода на заболяването. Същевременно тестът ще открива кои хора са се срещали с вируса, даже след като антителата са изчезнали.

Уточнява се, че FDA е издала разрешение за спешната му употреба.

COVID-19: САЩ одобриха първия домашен тест без рецепта

COVID-19: САЩ одобриха първия домашен тест без рецепта

Тестът на Ellume предлага анализатор с назален тампон

T-Detect COVID-19 е създаден от биотехнологичната компания Adaptive в сътрудничество с Microsoft. Той засича уникални признаци на вируса в Т-клетките, които запазват отпечатък от пребиваването му в организма.

Т-клетките са "пленници на първата линия" на имунната система, отбелязват специалистите.

Тестът работи чрез Т-клетъчна ДНК, извлечена от кръвта на пациента. С помощта на изкуствен интелект тя се "превежда" на цифров език, което позволява данните да се анализират от компютър.

Откритие: Коронавирусът генерира още 23 протеина в човешките клетки

Откритие: Коронавирусът генерира още 23 протеина в човешките клетки

Засега не е ясна ролята им при протичането на COVID-19...