Администрацията на американския президент Доналд Тръмп одобри спорния енергиен проект Keystone XL, съобщават "Политико" и Ройтерс.

Американската администрация е издала разрешително на корпорацията TransCanada за строителство на петролопровода, който ще преминава през канадско-американската граница.

US Сенатът одобри строежа на спорния Keystone XL

US Сенатът одобри строежа на спорния Keystone XL

Но президентът Обама ще наложи вето и няма достатъчно гласове за преодоляването му

До този момент енергийният проект беше блокиран от бившия президент на САЩ Барак Обама заради влиянието, което ще окаже върху околната среда и защитените резервати.

От TransCanada съобщиха, че са получили разрешение от Държавния департамент. Сега корпорацията трябва да получи одобрение за маршрута на тръбата - процес, който може да отнеме няколко месеца.

Ройтерс информира, позовавайки се на представител на администрацията, че Тръмп официално ще обяви одобрението днес в Белия дом.

Петролопроводът Keystone XL е проектиран, за да доставя петрол от Канада към Мексиканския залив.

Предвижда се петролопроводът да пренася по 800 хиляди барела на денонощие към рафинериите на брега на Мексиканския залив. Проектът за петролопровода от канадската провинция Албърта до Тексас и Луизиана е построен вече в отделни участъци.