Американското издание The Drive посвети статия на разсекретения документален филм за изпитанията в СССР на 50-мегатонната термоядрена бомба с прякор "Цар Бомба" на Запад.

Видеото на тестовете беше качено по-рано от "Росатом" в канала му в YouTube.

Според The ​​Drive документалният филм "предоставя нова и вълнуваща перспектива" на това уникално предизвикателство. Изданието отбелязва, че преди това са били достъпни само кратки видеоклипове и нискокачествени фотографии от експлозията на "Цар Бомба".

Авторите на материала наричат ​​създаването на най-мощната термоядрена бомба в света "изключително технологично постижение", като подчертават бойните качества на "чудовищното оръжие".

Изданието посочва ролята на съветския лидер Никита Хрушчов в създаването на тази термоядрена бомба, която е разработена по негови лични инструкции в разгара на Студената война.

The Drive също така отбелязва, че Цар Бомба се оказа твърде голяма за практическа военна употреба, тъй като са възникнали трудности при нейната доставка и избора на цели.

AН602 (известна още като "Цар Бомба") е термоядрена авиационна бомба, разработена в СССР в периода между 1956-1961 г. от група ядрени физици, ръководена от академик Игор Курчатов.

Изпитанието на AН602 се провежда на 30 октомври 1961 г., като се хвърля от самолет Ту-95В на ядрения полигон "Сухой Нос" (на руския остров Нова Земя). Измерената мощност на експлозията е 58,6 мегатона в тротилов еквивалент.

"Цар Бомба" е най-мощното произведено взривно устройство в историята на човечеството. Тя е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-мощното термоядрено устройство, изпитвано някога.