В Съединените американски щати медии питат дали Доналд Тръмп ще уволни директора на ФБР преди днешната си среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Президентът на САЩ атакува директора на ФБР Кристофър Рей часове преди разговорите си с Лавров в Белия дом.

Готви се среща на Лавров с Тръмп

Готви се среща на Лавров с Тръмп

Руският външен министър ще посети САЩ

Тръмп нападна Рей след като директорът на ФБР противоречи на главния прокурор Уилям Бар и се съгласи с генералния инспектор на правосъдното министерство, че не са открити доказателства за нередности в началото на разследването на Русия за намеса на изборите.

"Не знам какъв доклад е прочел директорът на ФБР Кристофър Рей, но със сигурност не е този, който ми беше предаден. Какво е това поведение, той никога няма да успее да оправи ФБР, което е много лошо разбито, въпреки че там работят някои от най-големите мъже и жени", написа Тръмп в "Туитър".

Наблюдатели отбелязват, че Тръмп винаги атакува директора на ФБР, когато има руски дипломати на американска земя, като има предвид бившия директор на бюрото Джеймс Коми, който беше уволнен от американския лидер.

Други пишат, че Тръмп се среща днес със същия руски дипломат, с когото проведе разговори ден след като уволни Джеймс Коми.

Москва разпространи първата снимка Лавров-Тръмп

Москва разпространи първата снимка Лавров-Тръмп

Това е първата среща между двамата.

Докладът от 434 страници на генералния инспектор отхвърля обвинения, че топ представители на ФБР са били подтикнати от политически пристрастия за извършване на незаконно шпиониране на съветници на Тръмп като част от разследването за руската намеса на изборите, но са открити грешки, които изискват големи промени, пише "Вашингтон пост".

В съобщение в понеделник Рей, назначен от Тръмп, пише, че е наредил да се приемат повече от 40 мерки в отговор на препоръките в доклада, като допълва, че няма да се поколебае да предприеме дисциплинарни мерки, ако е необходимо.

Докладът е на базата на повече от 1 милион документи и над 170 интервюта. Той е най-голямата оценка на разследването за намесата на Русия на изборите.