Джон Глен е първият човек, направил снимка на Земята от Космоса. Нийл Армстронг пък направи първата снимка от повърхността на Луната, припомня АП.

Оригиналите са част от 445 редки снимки, направени от американски астронавти, които са продавани на търг от аукционната къща Skinner, започнал тази седмица.

Масачузетският аукцион заяви, че "Красотата на Космоса" е първият подобен американски търг с фокус само стари фотографии на астронавти на НАСА по време на изследването на Луната от 1961 до 1972 г. Търгът започна днес и ще продължи до 2 ноември.

Снимките са ценни не само заради научното си и историческо значение, а и заради майсторството си, обявиха от компанията.

Снимките на търга са оригинални. Те са проявени от НАСА след мисиите Mercury, Gemini и Apollo.

Много от тях са с логото на космическата агенция, заглавия и идентификационни номера. Според къщата снимките са на стойност между 300 и 9000 долара.

Снимките са на частен колекционер, който ги е получил от бивши учени и служители на НАСА.

Те включват портрети на астронавти, снимки по време на тренировки, от космически разходки и поглед към Земята и Луната от Космоса. Сред тях са и снимка на Джон Глен от 1962 г., на която е Земята. Това е първата снимка на планетата, направена от човек от Космоса.