В САЩ компания започна продажбата на паник бутони за известяване на масови стрелби. Центрове на еврейска общност в град Детройт са първите купувачи, пише "Гардиън".

Израелската компания "Габриел" обяви, че целта й е да продаде сензорите за разполагане на обществени места като училища и религиозни храмове. При натискане на бутона се подава сигнал до полицията, но също така към системата има камери и микрофони.

Фирмата вярва, че може да намали високата смъртност при масови стрелби, такива като наскоро извършената атака в две джамии в Нова Зеландия, при която загинаха 50 души. Към момента компанията ще се фокусира на пазара в САЩ, където училищата са мишена на подобни кръвопролитни атаки.

"Преди 100 г. хората загиваха в паника при пожари. Успешни сме в образоването на поколение как да се справя с пожари. За съжаление, предизвикателства са такива, че нашите деца днес трябва да се справят с неща като ситуации със стрелец и терористични атаки", коментира основателят на компанията Йони Шеризен.

Проучване от 2014 г. показва, че в САЩ са извършвани 11 пъти повече масови стрелби в сравнение с другите развити държави. Неправителствената организация Gun Violence Archive алармира, че има масови стрелби в девет от всеки 10 дни средно. Масова стрелба е, когато четирима или повече хора са простреляни в един инцидент, като не се включва нападателят.

През миналата година групата е регистрирала 340 масови стрелби.

Цялостният пакет на компания "Габриел" струва 10 000 долара.