Саудитска Арабия съобщи, че освобождават жена, което беше задържана след разпространено видео, на което е с къса пола. Не са повдигнати обвинения на жената и случаят е приключен, информира АП.

Решението да не се повдигнат обвинения на жената е рядка победа за поддръжниците на правата на жените в Саудитска Арабия.

Видеото и възникналите реакции принудиха властите да разпитат жената, тъй като е нарушила консервативните правила в монархията с носените "неприлични дрехи". Според агенцията вероятно тя е освободена без да й се повдигат обвинения заради това, че случаят привлече международно внимание.

Младата жена привлече вниманието през уикенда, когато видеото се появи онлайн и на него тя се разхожда в историческо село северно от столицата Рияд. На него тя носи къса пола и къса блуза, а също така си показва косата.

Саудитските закони задължават всички жени в монархията, включително и чужденците да носят дълги одежди, наречени "абая".

Властите поясниха, че жената е освободена след няколкочасов разпит. Тя е заявила пред разследващите, че видеото е публикувано в интернет без нейното знание.