Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър обяви, че партията й категорично е против споразумение за Брекзит, което налага различни икономически регулации на Северна Ирландия от останалата част от Великобритания, информират британски медии.

Демократичната юнионистка партия, най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия, поддържа британското правителство на малцинството на премиера Тереза Мей. Консерваторите се нуждаят от подкрепата на партията, за да прокарват ключовите си законодателни предложения.

50:50 ЕС и Великобритания да се договорят за Брекзит още днес
Обновена

50:50 ЕС и Великобритания да се договорят за Брекзит още днес

Британците отстъпиха за ирландската граница

Фостър подчерта, че е "много ясно", че Северна Ирландия трябва да напусне ЕС при същите условия като останалата част от Великобритания.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия изтъкна още, че партията й е твърдо против споразумение, което разделя в икономически и политически план Северна Ирландия от останалата част на Великобритания.

ЕП иска по-голям напредък в преговорите за Брекзит

ЕП иска по-голям напредък в преговорите за Брекзит

Това се казва в писмо на членовете на ръководната група на ЕП

По-рано беше разпространена чернова на споразумение между ЕС и Великобритания, което задължава Лондон да "продължи регулаторното привеждане" между Ирландия и Северна Ирландия, след като Великобритания официално напусне митническия съюз и единния пазар.

Според публикуваната чернова Северна Ирландия остава в единния пазар и митническия съюз след Брекзит, запазвайки регулациите на ЕС.

Фостър призова за "разумен Брекзит", който предвижда запазване общата зона за пътуване и преходен период за прилагане на промените, повтаряйки, че премиерът Тереза Мей трябва да бъде ясна, че Обединеното кралство напълно излиза от ЕС.

Ейре продължава да е пречка пред сделката за Брекзит

Ейре продължава да е пречка пред сделката за Брекзит

Въпросът за границата със Северна Ирландия продължава да стои

Веднага след разпространената информация първият премиер на Шотландия Никола Стърджън поиска подобен статут и за Шотландия.

Кметът на Лондон Садик Кан заяви, че британската столица също трябва да получи такъв статут като на Северна Ирландия.