Ги Верхофстад, който води групата на ЕП по въпросите на Брекзит, обяви, че към момента "няма споразумение" с Великобритания и че има "50:50" шанс да бъде сключено днес, пише "Гардиън".

Верхофстад направи коментара след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. По-късно днес Юнкер ще проведе среща с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.

В Северна Ирландия се разбунтуваха срещу специалния режим след Брекзит

В Северна Ирландия се разбунтуваха срещу специалния режим след Брекзит

Шотландия и Лондон поискаха същия статут

След разговорите Верхофстад поясни, че евродепутатите са особено обезпокоени във връзка с въпроса за правото на престой на граждани на ЕС на Острова.

"По време на срещата ми с Юнкер повторих, че гражданите на ЕС във Великобритания не трябва да преминават през неясна, скъпа и тежка процедура. Правата им трябва да бъдат гарантирани. Те са във Великобритания с добри намерения и отношението към тях трябва да бъде с уважение, което те заслужават", написа Верхофстад в "Туитър".

Стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е отменил визита в Близкия изток, за да присъства на преговорите за Брекзит.

В същото време говорителят на "Даунинг стрийт" заяви, че Великобритания иска да бъде постигнат напредък, но са се фокусирали върху предстоящата на 14-15 декември среща на върха на ЕС.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че Обединеното кралство се надява днес да постигне споразумение с Брюксел и преговорите за търговията да започнат след декември.

Сметката за Брекзит, въпросът за границата с Ирландия и правата на гражданите на ЕС във Великобритания са основните теми на преговори между Лондон и Брюксел. ЕС иска тези въпроси да бъдат разрешени преди да се пристъпи към преговори за бъдещите търговски отношения.

Британците отстъпиха за ирландската граница, разкри високопоставен евродепутат след среща с Мишел Барние. Филип Ламбертс, съпредседател на групата на "Зелените"/Европейски свободен алианс, съобщи новината след срещата, на която евродепутати от групата за Брекзит са видели съвместна декларация от 15 страници, която отразява какво е съгласувано.

Според вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, Лондон и Дъблин са постигнали компромис за границата между Северна Ирландия и Ирландия. Великобритания е ангажирана да "продължи регулаторното привеждане" между Ирландия и Северна Ирландия. Това означава, че Северна Ирландия може да получи някакъв специален статут и да има достъп до пазара на ЕС. 

Според публикуваната чернова Северна Ирландия остава в единния пазар и митническия съюз след Брекзит, запазвайки регулациите на ЕС. 

Веднага след разпространената информация първият премиер на Шотландия Никола Стърджън поиска подобен статут и за Шотландия.

По-рано ирландското правителство обяви, че ще блокира търговските преговори, докато не получи писмени гаранции по въпроса за границата със Северна Ирландия.

Тереза Мей, междувременно, заяви, че е постигнат добър напредък на преговорите за Брекзит, но подчерта, че все още има неща, които трябва да бъдат съгласувани.