Комари, способни да пренасят опасни тропически болести като малария, западнонилска треска и треска от денга, започват да се появяват в Словакия, съобщават медии в страната.

Един такъв вид е тигровият комар, който е достигнал област Кошице от Унгария, където според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) вече се е установил (което означава, че комарите могат да презимуват и да се размножават там).

Видът е частично устойчив на химическо пръскане, въпреки че по-високите дози инсектициди са ефективни. Тигровият комар е класифициран като инвазивен вид в Словакия и се различава от местните видове комари по характерната си окраска - има бели ивици и точки по тъмното си тяло.

Първоначално произхождащ от Югоизточна Азия, постепенно се е разпространил в други части на света.

Според експерти способността му да презимува в Унгария е още едно доказателство за изменението на климата и глобалното затопляне. Очаква се повишаването на температурите да позволи на вида да се придвижи по-на север в Европа.

Друг проблемен вид е комарът с жълта треска. Много екземпляри в Азия са развили мутации, които ги правят изключително устойчиви на инсектициди, използвани за контрол на вида.

За разлика от тигровия комар, последният все още не е широко разпространен в Европа, въпреки че според доклад на ECDC вече е установен в Кипър.

Комарите живеят в топла и влажна среда, така че сезонът им започва през лятото и в зависимост от външните температури може да продължи до късна есен.

Силни бури, придружени от проливни дъждове, като тези, които удариха Словакия миналата седмица, носят опасност не само под формата на повишени нива на реките и наводнения, но и под формата на свръхпопулация на комари, които се размножават в получилата се застояла вода. Проливен дъжд може да създаде локви, които остават няколко дни или дори седмици.

В Европа се увеличава риска от пренасяни от комари тропически болести

В Европа се увеличава риска от пренасяни от комари тропически болести

За миналата година са регистрирани толкова случаи на денга, колкото през последните 11 години преди това