Турски съд наложи присъда от повече от 6 г. затвор на бивш местен лидер на "Амнести интернешънъл" и осъди други трима активисти по обвинения в тероризъм, обявиха от неправителствената организация, цитирана от "Ройтерс".

От "Амнести Турция" написаха в "Туитър", че други седем обвиняеми, задържани преди три години във връзка с неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., са оправдани на съдебен процес, който увеличи тревогите по отношение спазването на правата на човека в държавата.

Турската прокуратура поиска 15 г. затвор за правозащитника Танер Кълъч

Турската прокуратура поиска 15 г. затвор за правозащитника Танер Кълъч

Кълъч е представител на "Амнести интернешънъл"...

Бившият лидер на организацията в Турция Танер Кълъч е осъден за членуване в терористична организация. Кълъч, който лежа в затвора повече от 14 месеца преди окончателната присъда, е обвинен, че е подкрепил живеещия в изгнание в САЩ Фетхуллах Гюлен, който според Анкара се е опитал да свали президента Реджеп Ердоган.

Другите трима активисти са осъдени на две години и един месец затвор. Един германец и един швед са сред оправданите седем души.

Десетима бяха задържани, докато участваха на семинар за дигиталната сигурност до Истанбул през юли 2017 г. Според прокуратурата те са организирали тайна среща с цел подготвяне на бунт и създаване на хаос.