Започна съдебният процес срещу ислямския проповедник Фетхулла Гюлен и 72 от привържениците му в турската столица Анкара, съобщава БНТ.

Те са обвинени за неуспешния опит за преврат на 15 юли тази година.

Прокуратурата поиска задочно доживотен затвор за Гюлен и за ядрото, организирало и провело метежа.

В обвинителния акт се посочва, че те са нарушили конституцията, опитали са да свалят правителството, създали са и са ръководили въоръжена терористична организация, извършвали са политически и военен шпионаж, пране на престъпно придобити финансови средства, сериозни измами и присвоявания, изземвали са лични данни в нарушение на закона и са ги съхранявали, фалшифицирали са официални документи.

Прокуратурата също е доказала намеренията им да завземат държавните институции и чрез подриване на конституционния ред да установят авторитарно, тоталитарно кланово-олигархично управление на обществото, както и че организацията ФЕТО е създадена именно с цел да свали правителството на страната.

Защитникът на Гюлен Алихан Унджу, ангажиран от адвокатската колегия в Анкара да представлява проповедника в съда, се оттегли. Това направи и адвокатът на обвиняемия Джемал Ушак с мотива, че клиентът му се е самоубил.

Главният подсъдим Гюлен живее в Пенсилвания, САЩ. От няколко месеца турската държава не успява да убеди американските власти той да бъде върнат и осъден, въпреки огромните преписки с доказателства за престъпленията му, предоставени на Вашингтон.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган заяви, цитиран от Ройтерс, че последователите на Гюлен продължават да са активни във въоръжените сили, правосъдието и полицията.

Турският лидер се закани да продължи преследването им.

"Няма място в тази академия и на тази земя, пропита с кръвта на мъчениците, за тези, които продадоха душите си на Пенсилвания, сепаратистката терористична организация или на друга незаконна организация", каза Ердоган по време на реч в Анкара.

Президентът на Турция често назовава Пенсилвания поддръжниците на Гюлен и самия проповедник.