В Киев бе пребит известния авиоконструктор Виктор Ковалски. 81-годишният инженер, автор на чертежи за легендарните самолети Ан-124 "Руслан" и Ан-225 "Мрия" се връщал у дома от работа, когато е нападнат от трима неизвестни, съобщи украинското издание "Вести".

По-късно към тримата нападатели се включили и двама патрулни полицаи. Ковалски е понесъл редица тежки удари. Семейството му до сега не може да се оправи от шока.

Самият авионженер разказва, че е бит по главата, ритан е в лицето. Има сътресение на мозъка. Той спортува и се е опитал да се предпази. Неговият кожух го е спасил с омекотяване на ударите.

По-късно са му казали, че нападателите се били объркали. "Знаете, на авиоконструкторът за грешка в чертежа могат да му дадат три години затвор. Нека и тях ги накажат според наказателния кодекс", призова битият инженер.

Дъщерята на Виктор Ковалски била на мястото на побоя 10 минути по-късно. По думите й, нейният баща е пребит след баналната реплика "дай да запаля". Цигарата била само повод.
Нападателите били търсели валутен мошеник, който ги измамил в крупна сума в долари и вероятно са се объркали, е една от версиите, които се тиражират в украинските медии.

По информация на УНИАН прокуратурата е започнала разследване и срещу полицаи.