В Япония шокирани от наскоро направен от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън коментар, че Вашингтон е написал конституцията на азиатската страна, съобщава АП.

Популярният национален вестник Asahi писа тази седмица, че коментарът е „безпрецедентен” и „дори може да бъде определен като арогантен”.

Байдън, който участва в предизборно събитие на кандидата за президент Хилари Клинтън, атакува републиканския кандидат Доналд Тръмп за изказване, че може би е необходимо в бъдеще Япония да разгледа въпроса да се сдобие с ядрени оръжия.

Той не разбирали, че ние написахме конституцията на Япония, за да се каже, че не могат да бъдат ядрена сила”, заявил вицепрезидентът.

Не е тайна, че американските сили, окупирали Япония след Втората световна война, са участвали в изготвянето на проектоконституцията, макар че японски експерти участват в преразглеждането и промяната й преди да бъде приета.

В конституцията от 1947 година не се споменават ядрени оръжия, макар че се отрича войната като суверенно право на нацията.

Японската ядрена политика е ръководена от три принципа, обявени през 1967 година от тогавашния премиер Ейсаку Сато: „да не се притежават, да не се произвеждат и да не се позволява внасяне на ядрени оръжия в Япония в съответствие с Мирната конституция на Япония”.

В държавата смятат, че Байдън не трябва да говори открито по тази тема.