Нов модел влак стрела, който ще влезе в експлоатация преди Олимпийските игри в Токио 2020 г., достигна рекордна скорост от 360 километра в час при изпитание, обявиха от оператора Central Japan Railway Co, цитиран от "Блумбърг".

Моделът N700s е първият по най-натоварената линия в Япония за последното десетилетие. Влакът е по-лек и използва по-малко енергия от настоящите, също така има допълнителни характеристики за безопасност в случай на земетресение.

Операторът на японските влакове прекрати “плашещо” учение за безопасност

Операторът на японските влакове прекрати “плашещо” учение за безопасност

Бъдещите служители са късметлии, тъй като компанията се съгласи да прекрати учения

Рекордът беше постигнат в петък вечерта на отсечката Майбара-Киото. Това е най-бързо развиваната скорост на пътнически влак в японската система от високоскоростни влакове Шинкансен, въпреки че влакът се очаква да се движи с максимална скорост от 285 километра в час, когато влезе в експлоатация.

Операторът е похарчил 240 милиарда йени (2,2 милиарда долара) за въвеждането на този модел. Тестовете с максимална скорост ще продължат до средата на юни.

Дебютът на влака стрела в Япония е на Летните олимпийски игри в Токио през 1964 г. Влаковете са известни със своята надеждност и безопасност. Central Japan Railway Co се надява да продаде от новия модел влакове на Тексас и Тайван.

Друга японска компания, East Japan Railway Co, в момента тества Alfa-X, който ще се движи с 360 километра в час, когато бъде въведен в експлоатация през 2030 г. по линията Токио-Хокайдо.