Южна Корея ще раздаде безплатни комплекти за бързи тестове за коронавирус на училищата и здравните заведения през следващата седмица, информират от Асошиейтед прес. Причината е огромната вълна от заразени, причинена от варианта Омикрон.

От здравните власти отчетоха нов дневен рекорд - 90 443 новозаразени. Това надминава предишния рекорд с над 33000 нови случая. Броят на заболелите се увеличава в пъти. От заравните власти предупреждават, че ако тенденцията се запази, през март може да отчитат по 200000 заразени на ден.

Експертите потвърждават, че Омикрон има малък шанс да доведе до хоспитализиране или смърт, но болниците в страната са уплашени, поради големия скок в броя на заразените.

Министър-председателят Ким Бу-Кюм заяви, че правителството ще започне раздаването на бързи тестове на училища, болници и други лечебни заведения през следващата седмица. Целта е да се осигури по-добра протекция за неваксинираните деца и рисковите групи.

Министърът на образованието сподели, че учебните заведения ще получат достатъчно тестове, за провеждане на тест два пъти в седмицата. Той добави, че тестването няма да е задължително. Също така каза, че се препоръчва на учениците да се тестват у дома. При положителен резултат те трябва да отидат до лаборатория и да си направят PCR тест.

През последната седмица Южна Корея регистрира около 60000 нови случая на ден. Отчита се заболеваемост от 116,64 на 100000 население.

Вълната от Омикрон поради дебати в парламента дали трябва да има по-строги мерки. От бизнеса в страната настояват за отпадане на ограниченията. Според здравните експерти премахването на ограниченията ще постави разпространението на вируса извън контрол.

Южна Корея намали периода на карантината по-рано този месец. Министър-председателя Ким обяви, че правителството ще разгледа влиянието на ковид върху икономиката и отразяването му върху здравната система, преди да се вземат каквито и да е решения.

Здравните експерти заявяват, че ваксинация и ли поставянето на бустерна доза ще предпазят от тежко боледуване. Около 86% от населението на Южна Корея е напълно ваксинирано. 58% са с поставена бустерна доза. От Здравното министерство планират и предлагането на четвърта доза на желаещите. В страната вече се предлага и новата ваксина "Новавакс".

Първи смъртен случай от Омикрон е регистриран в Южна Корея

Първи смъртен случай от Омикрон е регистриран в Южна Корея

Омикрон е установен след смъртта на пациента...