Ваксината срещу коронаирус на Pfizer е безопасна и създава "стабилен" имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години. Това съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на последното проучване, проведено от американската фармацевтична компания.

От Pfizer посочват, че планират скоро да представят резултатите на Американската администрация по храните и лекарствата за разрешение за спешна употреба.

Проучването е включвало 2268 участници на възраст от 5 до 11 години, като са били прилагани две дози от ваксината с интервал от 21 дни. Използвана е доза от 10 микрограма, което е по-малко от стандартната доза от 30 микрограма, използвана за лица на 12 и повече години.

ЕМА одобри ваксината Pfizer за деца на възраст 12-15 години

ЕМА одобри ваксината Pfizer за деца на възраст 12-15 години

Няма "големи опасения" за странични ефекти, но САЩ съобщават за няколко случая на лек миокардит, при младежи с иРНК ваксини

"Дозата от 10 микрограма беше внимателно подбрана като предпочитана доза за безопасност, поносимост и имуногенност при деца на възраст от 5 до 11 години", посочва в съобщение на Pfizer.

Имунният отговор на участниците се измерва чрез разглеждане на нивата на неутрализиращи антитела в кръвта им и сравняване на тези нива с контролна група от 16 до 25-годишни, на които са поставени по две дози от 30 микрограма.

По данни на Pfizer нивата са съпоставими с тези на по-възрастните хора, получили по-голяма доза, като е установен "силен имунен отговор при тази група деца месец след втората доза".

Ваксината срещу COVID-19 се понася добре, като страничните ефекти обикновено са сравними с тези, наблюдавани при участници на възраст от 16 до 25 години, става ясно още от изследването.

От Pfizer изтъкват, че няма случаи на миокардит - вид сърдечно възпаление, което е свързано с иРНК ваксини.

Pfizer тества COVID ваксини на деца

Pfizer тества COVID ваксини на деца

Деца на възраст от 6 месеца до 12 години вече са получили първа доза