Полската демократична икона и бивш президент на страната Лех Валенса се присъедини към протестите, които обхванаха Полша заради планове на управляващите да поставят Върховния съд и съдебната система под политически контрол, информира АП.

Европейският съюз и много правни експерти предупредиха, че промените носят със себе си отстъпление от демокрацията и тласкане на държавата към авторитаризъм.

Орбан застана зад Полша срещу „европейската инквизиция”

Орбан застана зад Полша срещу „европейската инквизиция”

Инквизиционната офанзива срещу Полша може никога да не успее

Управляващата "Право и справедливост" защитава промените. Според лидера на партията Ярослав Качински реформите в съдебната система са необходими, тъй като никога не са били преследвани бившите комунисти след колапса на социалистическия строй през 1989 г.

Валенса говори пред протестиращи в Гданск, родният му град и мястото, където води стачките през 80-те години на ХХ век срещу комунистическия режим, които в крайна сметка доведоха до падането му.

73-годишният Валенса припомни тези демократични промени, пояснявайки, че разделението на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна е най-важното постижение на движение "Солидарност".

Полша прие спорни промени в съда

Полша прие спорни промени в съда

Гласуването беше предопределено

"Трябва да използвате всички инструменти, за да си върнете това, което постигнахме за вас", каза той пред протестиращите, сред които имаше и млади поляци.

Носителят на Нобеловата награда за мир през 1983 г. също подчерта, че винаги ще подкрепя борбата им, което според АП означава, че изключва да поеме лидерска роля в протестното движение.

Той беше приветстван с възгласи "Лех Валенса" и "Благодарим Ви!".

Промените, отнасящи се до Върховния съд и съдебната система, одобрени от полските депутати, за да се превърнат в закон, президентът Анджей Дуда трябва да се подпише под тях.

Поредни протести срещу съдебната реформа в Полша

Поредни протести срещу съдебната реформа в Полша

Днес долната камара на парламента прокара спорния закон

За тази вечер във Варшава са организирани нови масови протести. На тях демонстрантите ще призоват държавния глава да блокира законодателството. Дуда официално заема неутрална позиция, но е тясно свързан с управляващите.

Днес говорител на президента заяви, че Дуда вижда някои пропуски в законодателството за Върховния съд. Но той не каза дали държавният глава ще наложи вето или ще търси мнението на Конституционния съд. Дуда има 21 дни, за да се подпише под законодателството.

Брюксел се чуди дали да отнеме правото на глас на Полша в ЕС

Брюксел се чуди дали да отнеме правото на глас на Полша в ЕС

Европейската комисия също обсъди безпрецедентния вариант за отнемане на правото на глас