Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе остро разкритикуван от демократи и експерти, след като си свали маската, за да позира за снимки в Белия дом, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

Тръмп се върна в Белия дом и веднага свали маската за снимки, въпреки че до него имаше служители от екипа му. Вчера стана ясно, че говорителят на Белия дом също е с коронавирус.

Фаучи не изключва Тръмп да се влоши отново

Фаучи не изключва Тръмп да се влоши отново

Болестта на президента все още била в твърде ранна фаза

След тридневен престой във военномедицинска болница, където бе лекуван след заразяване с коронавирус, американският лидер бе транспортиран с хеликоптера Marine One до Белия дом малко пред 19,00 часа местно време. Малко след това той застана до четири американски флага на балкон на сградата, свали маската си и позира пред камерите.

Той призова американците да не позволяват на коронавируса, убил повече от 200 000 американци, да доминира, да не се страхуват.

Тръмп: Можe би вече имам имунитет срещу COVID-19

Тръмп: Можe би вече имам имунитет срещу COVID-19

Той разкри, че "не се чувства толкова добре", след като се завърна в Белия дом

Малко след това заваляха критики по адрес на държавния глава.

Нийра Танден, президентът на Центъра за американски напредък, коментира пред MSNBC, че не може да си представи по-голям егоизъм от човек, от президента на САЩ, който се предполага, че трябва да пази американците. Той направи обратното, подложи на опасност хората покрай него, подчерта Танден.

Американският лидер обеща да поднови предизборната си кампания.

Пелоси: Тръмп няма основания да счита, че е победил кризата

Пелоси: Тръмп няма основания да счита, че е победил кризата

Застрашил е американците, според председателя на Камарата на представителите

Посланието изглежда потвърждава предвижданията на критици, че ако Тръмп остане относително здрав, той ще се опита да използва опита си, за да омаловажи вируса и да атакува, че се преувеличава.

"Бях втрещен, когато той каза, че не трябва да се страхуваме от Covid-19", коментира Уилям Шафнър, професор по превантивна медицина и инфекциозни заболявания към Университета Вандербилт в Нашвил.

Повечето американци не вярват, че Тръмп е действал отговорно

Повечето американци не вярват, че Тръмп е действал отговорно

Рискувал е здравето си и това на други хора

"Това заболяване, което убива по около 1000 души на ден, торпелира икономиката, остави хората без работа. Това е вирус, от който трябва да се страхуваме и да вземаме под внимание", добави той.

Демократът Крис Конс написа в "Туитър", че "това е трагичен провал на управлението".

Но Тръмп написа в социалната мрежа, че ако поднови предизборната си кампания, той ще бъде непобедим герой, който не само оцеля от мръсните номера на демократите, но и от китайския вирус.

Тръмп напуска болницата още тази вечер

Тръмп напуска болницата още тази вечер

Чувствал се добре

Джо Байдън бързо отвърна, че "маските са от значение. Спасяват живот".

Продължава търсенето на отговори на въпроси около истинското здравословно състояние на президента след противоречива информация за здравето му през уикенда. Много съветници и приближени на Тръмп са с положителен тест за коронавируса, което увеличи критиката към администрацията, че се е провалила в борбата с вируса.

Американският лидер няма публични изяви днес и не е ясно кога ще възобнови кампанията си.

Социологически проучвания показват, че Байдън води на Тръмп с 10%.

В "Туитър" се разпространява тагът #GaspingForAir, след като се появи видео, на което държавният глава диша тежко, докато стои на балкона на Белия дом.