Един от най-престижните университети в САЩ - Корнел, член на Бръшляновата лига, поставя пазачи по мостовете около дефилетата на кампуса, а служителите започват да проверяват студентите.

Тези мерки са предприети в опита да се спре вълната от самоубийства в университета, след като само за последния месец трима студенти сложиха край на живота си.

От самото си основаване през 1866 година учебното заведение има репутацията на „училище за самоубийства", заради ефектното си разположение и шесте скалисти дефилета, които студентите, живеещи в кампуса трябва да пресичат всекидневно.

Решението за по-драстичните мерки идва след „особено болезнената" седмица в която са се случили две от самоубийствата.

Двама от студентите скочили от мостовете. Третият случай е станал на 17 февруари.

За да бъдат предотвратени други трагедии служители от кампуса проверяват учениците по стаите и дежурят на мостовете.

Всъщност до момента само единият случай е потвърден като самоубийство, а другите два все още се разследват, пише Индипендънт, цитирайки Сюзън Мърфи, вицепрезидент на университета по студентските и академичните дела.

Освен това през изминалите 10 години броят на самоубийствата в Корнел, в който учат около 20 000 студенти, е близо до средното ниво на самоубийства в САЩ от 7,5 души годишно.

Системата от полагане на тестове всеки семестър, заедно с внимателно следената точкова система, оказва повече стрес на американските студенти, отколкото на тези във Великобритания или Европа например.

В случая с Корнел обаче, мястото на което е разположен университетът, необичайното му географско положение привлича вниманието.

Бръшляновата лига

Бръшляновата лига е историческа спортна организация, включваща 8 висши училища в североизточната част на Съединените американски щати.

Днес този термин се използва главно като етикет на тази група висши училища, които се отличават с отлично академично качество и високи критерии за прием.

Бръшляновата лига включва следните висши училища:

 

    * Университет „Харвард",

    * Принстънски университет,

    * Университет „Йейл",

    * Колумбийски университет,

    * Университет „Корнел",

    * Университет на Пенсилвания,

    * Университет „Браун" и

    * Колеж „Дартмът".