Премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че е обезпокоен от развитието на преговорите с Валония във връзка със споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, цитиран от RTBF.

Припомняме, нежеланието на Валония да приеме в сегашния вид договореното между ЕС и Канада блокира Белгия да подкрепи Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA). Така Европейският съюз не може официално да приведе в действие сделката с Канада. България и Румъния също изразяват възражения. Двете балкански държави обвързват споразумението с падането на канадските визи.

Цяла нощ ЕК убеждава Валония да оттегли ветото срещу CETA

Цяла нощ ЕК убеждава Валония да оттегли ветото срещу CETA

Все още се надявам, че ще излезем с добър

"Усещам, че има радикализиране на позициите" от страна на правителството на Валония, изтъкна Мишел преди началото на втория ден от срещата на върха на ЕС и добави, че не е обнадежден.

През нощта се опитвахме да намерим формули, решения. Лично се обадих на канадския премиер Джъстин Трюдо, за да видим каква е възможността за вземане под внимание притесненията, изтъкна той.

Премиерът на Белгия добави, че диалогът все още продължава и че се приближават към момента на истината.

Мишел, който твърдо подкрепя сделката с Канада, беше принуден да изложи ситуацията на евролидерите в четвъртък, докато лидерът на Валония Пол Манет и Европейската комисия преговарят.

Манет има редица възражения по отношение на клаузите в споразумението и настоява заплануваното за следващата седмица официално подписване да бъде отложено за неопределено време.

Самият Манет заяви пред регионалния парламент, че няма пробив в преговорите с Канада и ЕС, цитиран от Ройтерс.

По думите му преговорите тази сутрин са допринесли за някакво подобряване, но все още има трудности по отношение на независимата съдебна система за разрешаване на спорове, която според критици може да бъде използвана от корпорациите да диктуват държавните политики.

Той добави, че чувства, че все още има воля за постигане на напредък.

Активисти вярват, че споразумението заплашва екологичните стандарти и стандартите за защита на потребителите, а също така чуждестранни корпорации ще могат да заобикалят регулациите.