Министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулидис подаде оставка от поста си, обяви лично той на извънредна пресконференция днес, съобщи Reuters. Напускането му е свързано с предстоящите догодина избори за президент на страната.

Оставката му е приета от президента Никос Анастасиадис в петък и влиза в сила във вторник, съобщи днес Христодулидис. Оставката на ключова фигура в кипърското правителство идва в резултат на вътрешнопартийни противоречия във връзка с предстоящите президентски избори, сред редица събития и месеци напрежение в управляващата партия ДИСИ (Демократичен сбор).

 Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър

Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър

Решение, основано на международното право...

Утре е последният срок, в който претендиращите за номинация на партията за президент на страната трябва да внесат своите кандидатури, като решението ще бъде взето през март. Спорният въпрос бе Христодулидис като партиен или като независим кандидат ще се състезава. Никос Христодулидис е член на двата кабинета на Никос Анастасиадис от 9 години, като е бил също така директор на неговата дипломатическа служба и правителствен говорител.