Поддръжници на президента на САЩ Доналд Тръмп, някои въоръжени, се събират пред центрове за преброяване на бюлетините от президентските избори. В някои щати, където американският лидер води, демонстрантите настояват да се прекрати преброяването, а в други, където изостава, да продължи, пише "Гардиън".

В окръг Марикопа, Аризона, въоръжени полицаи влязоха в изборен център, докато протестиращи се събират отвън. Местни журналисти съобщават, че някои от протестиращите са въоръжени. Много носят шапки с логото "Да направим Америка отново велика" и лозунги с безпочвени обвинения, че има изборни измами.

Продължава броенето в ключовия окръг. Джо Байдън има малка преднина в Аризона. АП и други медии, включително Фокс нюз, обявиха Байдън за победител още вчера, но Тръмп е малко по-близо до бившия вицепрезидент на САЩ.

Поддръжници на Тръмп се събраха и пред център за преброяване на гласовете в Мичиган. Те настояват да се прекрати броенето, докато във Финикс, Аризона, демонстрантите настояват да продължи броенето, тъй като шансовете на американския лидер се увеличават.

Байдън спечели в Мичиган. 

Поддръжници на Тръмп и крайнодесни "Спрете да крадете" влязоха в сблъсък с протестиращи "Бройте гласовете" пред централата на изборните власти в окръг Кларк, Лас Вегас.

Джо Байдън има малка преднина в щата Невада, която е под 1%. Щатът може да реши изборите. По-късно днес се очаква повече информация за преброените гласове.

Подобна е ситуацията като през 2000 г., когато във Флорида бе организирана демонстрация за прекратяване повторно преброяване на бюлетините на президентските избори между Ал Гор и Джордж Буш.

В други градове на страната са организирани мирни протести с призив да се преброят всички гласове.

Полицията заклещи протестиращи, които участват в марш в Минеаполис. Отделно властите са арестували демонстранти в Портланд, Орегон.

Междувременно "Ню Йорк таймс" пише, че Министерството на правосъдието на САЩ е съобщило на федерални прокурори, че законът позволява на правителството да изпрати въоръжени полицаи в центровете за преброяване на гласовете.

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ
на живо

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ

Демократът се нуждае само от победа в Невада, където в момента води