11 съдии от Върховния съд на Великобритания ще изслушат казуса дали премиерът Борис Джонсън е действал незаконно със съвета си към кралица Елизабет II да разпусне парламента за пет седмици, за да блокира дебат за Брекзит в седмиците преди излизането от ЕС, пише "Гардиън".

Всички с изключение на един съдия от Върховния съд в продължение на три дни ще изслушат страните по спора. Изслушването ще бъде предавано на живо на страницата на съда.

Европейският бизнес предупреди: Брекзит без сделка би бил катастрофа

Европейският бизнес предупреди: Брекзит без сделка би бил катастрофа

"Определено трябва да се изключи"

Решението от миналия петък да се увеличи броят на съдиите от 9 на 11 показва конституционната значимост на казуса. За първи път се свиква Върховният съд за извънредно изслушване извън планирания график и за втори път има подобна масова мобилизация на съдии - подобен брой съдии разгледаха случай за Член 50 през 2016 г.

Лейди Хейл, първата жена председател на съда, която се пенсионира през януари 2020 г., ще води заседанието. Нейният заместник, лорд Рийд, шотландски съдия, ще я наследи от следващата година. Единственият член на 12-местния съд, който няма да участва на процеса, е лорд Бригс, юридически експерт в областта на търговията. Случаят ще се гледа от нечетен брой съдии, за да се избегне паритет.

 Борис Джонсън унижен от лидера на най-малката страна в ЕС

Борис Джонсън унижен от лидера на най-малката страна в ЕС

Очакваше се Бетел и Джонсън да дадат пресконференция на открито

Една от най-трудните задачи на съдиите е да съгласуват различията между английските, шотландските и северноирландските закони в контекста на подобни съдебни жалби срещу решението на Джонсън да разпусне парламента. Лондонският върховен съд единодушно постанови, че решението на Борис Джонсън да разпусне парламента за пет седмици е законно, докато Шотландският апелативен съд постанови, че решението е незаконно.

Запитан от Би Би Си дали ще свика парламента, ако Върховният съд постанови, че трябва да го стори, Джонсън заяви, че в момента най-доброто, което може да се направи, е да се изчака решението на съда.

Още чакаме предложение на Лондон за механизма, разкри Юнкер след обяда с Джонсън

Още чакаме предложение на Лондон за механизма, разкри Юнкер след обяда с Джонсън

Юнкер обяви след "приятелския" обяд с Борис Джонсън, че ще "ускорят" преговорите с Лондон

Решението на съда се очаква най-рано в петък.