Върховният съд на САЩ се съгласи да изслуша жалба на администрацията на президента Барак Обама във връзка със спрения му план да не бъдат депортирани повече от 4 милиона нелегални имигранти от страната, съобщават световни агенции.

През 2014 година Обама еднолично подписа изпълнителна заповед за спиране депортирането на нелегални имигранти, заобикаляйки контролирания от републиканците Конгрес.

Спорът, който ще бъде разгледан пред най-висшата съдебна инстанция в САЩ през следващите месеци и се очаква решение до края на юни, ще бъде един от основните съдебни случаи в настоящия мандат на съдебния състав.

Изпълнителната заповед на Обама беше блокирана на по-долна инстанция в Тексас и в други 25 щата, които се ръководят от републиканци заради превишаване на правомощията на американския президент според основния закон на САЩ.

Действията на Върховния съд са приветствани от защитници на незаконните имигранти, които заявиха, че се надяват програмата да бъде запазена и да влезе в сила преди Обама да напусне Белия дом през януари 2017 година.

9-членният съдебен състав ще разгледа съдебно решение на базирания в Ню Орлиънс Пети американски апелативен съд от ноември. Апелативният съд потвърди съдебно решение от февруари 2015 година на районния съдия Андрю Ханън в Браунсвил – град по границата на щата Тексас с Мексико, който спря действията на Обама.

Заради нежеланието на републиканците да подкрепят различни законодателни инициативи на американския президент, Обама прибегна до изпълнителни заповеди по казуси като имиграцията, контрола върху оръжията и здравния закон „Обамакеър”, за да заобиколи Конгреса.

Републиканците обвиняват държавния глава, че злоупотребява с правомощията си, тъй като подобни действия могат да бъдат предприети само от законодателния орган.

През ноември 2014 година Обама издаде заповед за вдигане на заплахата от депортиране на повече от 4 милиона нелегални имигранти.

Случаят повдигна няколко правни казуса, включително дали щатите имат право да съдят американското федерално правителство заради решения, свързани с това как да се налагат федерални закони.