Върховният съд на САЩ към момента отказва да попречи на администрацията на президента Доналд Тръмп да приложи забраната върху приспособленията за ускоряване на стрелбата (приклади), които позволяват на полуавтоматични оръжия да произвеждат изстрели като картечница, информира АП.

Забраната влезе в сила във вторник. Администрацията е в необичайна позиция в спор с групи, които защитават правата върху притежанието на оръжие. В понеделник активистките организации поискаха от съда да не позволява на правителството да налага забраната за момента. Главният съдия Джон Робъртс обаче отхвърли молба съдът да се намеси по казуса. Втора жалба е изпратена до съдията от Върховния съд на САЩ Соня Сотомайор, по която все още не отговорено.

Президентът Тръмп обяви през миналата година, че правителството ще забрани използването на bump-stock*. Администрацията предприе действия след стрелбата в Лас Вегас, при която загинаха 58 души.

Забраната влезе в сила днес, но съдилища на по-долна инстанция все още не са решили по жалби, внесени от активисти в Мичиган и Вашингтон, отбелязва "Ройтерс".

На 18 декември правосъдното министерство на САЩ обяви планове за прилагане на политиката. През февруари тази година федерален съд във Вашингтон потвърди забраната, което принуди активисти да обжалват решението.

Решението на Робъртс се отнася по случая във Вашингтон.

В Мичиган федерален съдия реши в полза на администрацията през миналата седмица.

Един от законите в центъра на правния диспут е писан преди повече от 80 г., когато Конгресът ограничава достъпа до картечниците по време на разцвета на американските гангстери.

Bump-stock* e англоезичен жаргон, обозначаващ импровизиран способ за значително повишаване боевата скорострелност на полуавтоматично оръжие. Става въпрос за контрол на стрелковата постъпателност на движението на оръжието при откат и използването на този импулс за задействане на спусъка. Използва се само от няколко позиции на тялото (обикновено от тазобедрената област) и позволява да се произвежда непрецизна интензивна стрелба, сравнима с автоматичен откос.