Върховният съд на САЩ временно удовлетвори молба на администрацията на Доналд Тръмп за по-стриктно прилагане на забраната за бежанци най-малко до вземането на решение от страна на федерален апелативен съд, съобщава АП.

Но върховните съдии оставиха в сила съдебно решение на по-долна инстанция, което улеснява граждани на шест мюсюлмански държави да пътуват до САЩ.

Върховният съд реагира на обжалването на администрацията във връзка с решение на окръжния съдия Дерик Уотсън, който изиска от правителството да пусне бежанци, които официално работят с агенцията за разселване на САЩ. Уотсън значително разшири семейните отношения, които бежанците могат да използват при влизането на територията на страната.

Върховният съд блокира нареждането на Уотсън що се отнася до бежанците, но не и разширешния списък с роднини. Съдиите обявиха, че сега федералният апелативен съд в Сан Франциско трябва да разгледа обжалването. Не е ясно колко бързо ще се осъществи.

В същото време до 24 000 бежанци, които са свързани с благотворителни и религиозни организации в САЩ няма да могат да използват тази връзка, за да влязат в страната.

Указът на Тръмп засяга гражданите на Иран, Сирия, Судан, Либия, Йемен и Сомалия. Върховният съд ще разгледа целия случай по-късно тази година.