Разсекретеният доклад на командващия войските на 1-ви Белоруски фронт Георги Жуков, написан в Държавния комитет на отбраната на 29 януари 1945 г. и посветен на освобождаването на Полша, бе представен на заседание на работната група на Руското историческо общество, съобщи РИА Новости.

"Вашата заповед - с мощен удар да разгромим противника и стремително да навлезем на полско-германската граница, е изпълнена", пише в документите на Жуков.

По негови данни, в повечето полски градове са били изцяло запазени промишлените предприятия и цялото оборудване от доставки и суровини. Единствено столицата е имала друга участ. "Варшава и нейните заводи, както дебело подчертава маршалът, "фашистите варварски са унищожили".

"За 17 дни настъпателни боеве войските на фронта преминаха до 400 км. Цялата западна част на Полша в полосата на 1-ви Беларуски фронт е прочистена от противника, а полското население, което пет години и половина бе угнетено от немците, е освободено", се казва в документа.

В своя доклад Жуков подчертава, че "стремителното придвижване на войските е попречило на хитлеристите да разрушат града и промишлените предприятия, железните и шосейните линии. Не им се е удало да крадат и изтребят полското население, вземайки добитъка и продуктите".

"С жестокост на садисти хитлеристите са разрушавали квартал след квартал", пише в рапорта.

Въстанието във Варшава, провокирано от лондонските и полските емигрантски правителства и ръководството на армията в Крайова през август-септември 1944 г., завърши разрушаването на града. Най-големите промишлени предприятия са заличени. Жилищните сгради са взривени или опожарени, икономиката на града е разрушена. Десетки хиляди жители са убити, останалите са изгонени. Градът е мъртъв", пише в документите

Германската окупация на Полша е започнала едновременно от началото на Втората световна война на 1 септември 1939 г. и е била изцяло отменена едва през 1945 г. От 1 август - 2 октомври 1944 г. във Варшава избухна едно от най-мащабните за целия период на войната въстание. То бе организирано от командването на армията на Крайова и емисари на полското правителство в изгнание. Инициативата завърши с поражение, колосални разрушения и загуба на въстаналите.

Освобождаването от германците на значителна част от Полша стана по време на стратегическата настъпателна операция Висла-Одер, провела се от 12 януари-3 февруари 1945 г. с участието на Първи Белоруски и Първи Украински (командван от маршал Иван Конев) фронт.

Червената армия загуби - убити и изчезнали - над 43 000 войници и офицери. Загубите на полските въстаници са около 220 души. При операцията са изцяло разгромени 35 противникови дивизии. Още 25 са загубили между 50-70 % от личния си състав. В плен са попаднали над 150 000 германци. Резултатът от събитията показва неизбежната победа на съюзниците.

На 3 декември 2018 година от Министерството на отбраната публикуваха за Деня на незнайния воин разсекретени архивни документи, които представят боевете под Москва.

За пръв път е представен дневникът на бойните действия на 354-та стрелкова дивизия от 16-та армия. Там са описани събитията от есента и зимата на 1941 г. Командващият дивизията полк. Дмитирй Алексеев, а военен комисар е Василий Белобородов.