Посланикът на Полша във Великобритания писа на около 800 000 поляци, които живеят на Острова. Той ги призовава "сериозно да обмислят" дали да не се върнат в родината си в случай на Брекзит без споразумение, пише "Политико".

Дипломатът заяви пред радио Би Би Си, че Брекзит е "много добра възможност да се върнат...Сега вие можете да постигнете целите си едновременно във Великобритания и Полша".

ЕП подкрепи отлагане на Брекзит

ЕП подкрепи отлагане на Брекзит

Законодателният орган прие резолюция. 544 депутати срещу 126 гласуваха да се отложи Брекзит

"Бързо развиващата се икономика на нашата страна създава много, много възможности пред гражданите за развитие и условия за добър живот", поясни дипломатът.

Посланикът, който заема поста от 2016 г., също напомни на поляците, че те трябва да се регистрират за така наречения уседнал статут, за да останат на Острова.

Много реален риск от Брекзит без сделка, обяви Юнкер пред ЕП

Много реален риск от Брекзит без сделка, обяви Юнкер пред ЕП

Борис Джонсън му е заявил в понеделник, че Лондон все още иска преходно споразумение, но той ще извади страната от ЕС със или без споразумение на 31 октомври

До момента около 27% от поляците във Великобритания са подали документи за уседнал статут. Това е тревожно ниско ниво, което означава, че хиляди полски граждани могат да се изправят пред проблеми, според дипломата.

По информация на Бюрото за национална статистика на Великобритания през миналата година 116 000 поляци са напуснали Острова. Посланикът очаква броят им да се увеличи.

"Можете да видите, че има голяма дискусия сред поляците и някои от тях решиха да се върнат", коментира посланикът.