Европейският парламент одобри отлагане на Брекзит, ако бъде поискано, съобщават от пресцентъра на парламента.

Законодателният орган прие резолюция. 544 депутати срещу 126 гласуваха да се отложи Брекзит, за да се избегне излизането на Великобритания от ЕС без споразумение. 38 евродепутати се въздържаха. Но решението за отлагането на Брекзит е в ръцете на 27-те евролидери.

Корбин предложи да остане неутрален при нов референдум за Брекзит

Корбин предложи да остане неутрален при нов референдум за Брекзит

Само лейбъристко правителство ще сложи край на кризата с Брекзит

Страните членки са открити за възможно отлагане на Брекзит, ако постъпи молба от Великобритания, която е оправдана и с конкретна цел като избягване на Брекзит без сделка, провеждане на парламентарни избори или референдум, оставане в ЕС или прокарване на споразумението за напускане, се отбелязва в резолюцията и се допълва, че отлагането не трябва да засяга работата и функциите на институциите на ЕС.

Европейските депутати поясняват в резолюцията, че споразумението за напускане на Обединеното кралство с ЕС е честно, балансирано и осигурява правна сигурност. Подчертава се, че споразумението защитава правата и избора на европейските и британските граждани, осигурява финансов механизъм за задълженията на Великобритания и отговаря на молбата на Лондон за преходен период. Също така споразумението осигурява необходимия предпазен механизъм, който гарантира статуквото в Ирландия чрез подкрепа за Белфасткото споразумение и гарантира сътрудничеството със Северна Ирландия.

Много реален риск от Брекзит без сделка, обяви Юнкер пред ЕП

Много реален риск от Брекзит без сделка, обяви Юнкер пред ЕП

Борис Джонсън му е заявил в понеделник, че Лондон все още иска преходно споразумение, но той ще извади страната от ЕС със или без споразумение на 31 октомври

Допускат се "алтернативни решения" за предпазния механизъм, ако отговарят на принципите на ЕС. Но депутатите са категорични, че те няма да допуснат споразумение без предпазен механизъм.

Евродепутатите подчертават, че Великобритания носи пълната отговорност при Брекзит без споразумение и последиците от това. Също се казва, че при сценарий без сделка Великобритания все още ще има финансови задължения към ЕС, както и задължения да защити правата на гражданите на ЕС и Белфасткото споразумение, които са предварителни условия, за да бъдат одобрени бъдещите отношения между ЕС и Великобритания от Европейския парламент.

Основният приоритет на европарламента e да се защитят правата на гражданите на ЕС на Острова и британските граждани в ЕС.

По-рано този месец парламентът на Великобритания прие законопроект за блокиране на Брекзит без сделка. Предлага се отлагане до 31 януари.

Камарата на общините прие законопроекта, блокиращ Брекзит без сделка
Обновена

Камарата на общините прие законопроекта, блокиращ Брекзит без сделка

Борис Джонсън иска нови избори...