Папският съвет по диалога между религиите  отправи специално послание към будистите по света във връзка с наближаването на най-големия им празник - Весак, съобщиха информационните агенции.

Весак е денят на раждането, просветлението и потапянето в нирвана на Буда.

Посланието е подписано от главата на съвета кардинал Жан-Луи Торан, от името на  папа Бенедикт XVI. В него се отделя внимание на многовековната и основана на практикуването на добродетели традиция на възпитаването на младежите в будизъм, която е „драгоценен дар за обществото".

В документа се отбелязва, че в съвременния сват все по-често възпитаниците на различни религии „седят един до друг, учат заедно и един от друг" и се подчертава необходимостта младежите да бъдат възпитавани в дух на уважение и разбиране на религиозните практики на другите.

В посланието се казва, че будизмът учи младежите „да не причиняват вреда на другите и да бъдат щедри и състрадателни" - ценности, които са конкретен принос на будистката религия във възпитанието на младите поколения.

Празникът Весак се празнува при първото пълнолуние на втория месец в индийския календар - вайшакх (или весак). Празникът чества раждането, просветлението и потапянето в нирвана на Буда, които са станали различни години, но в един и същи ден.