Министърът на вътрешните работи на Франция Жерар Колон обяви, че ще се оттегли от поста през следващата година, за да се бори за старото си място на кмет на град Лион, информира АФП.

Това е още един удар върху президента на Франция Еманюел Макрон. Колон е един от най-лоялните министри на държавния глава. Съобщението е направено след оставката на министъра на околната среда Никола Юло през миналия месец и на фона на спада на обществената подкрепа за Макрон, отбелязва агенцията.

Колон коментира пред списание L'Express, че ще се бори за кметския пост в Лион през 2020 г. Той добави, че ще подаде оставка след изборите за Европейски парламент, за да започне предизборна кампания.

"Местните избори все още са далеч - аз ще се кандидатирам за кмет на Лион, ако не бъда диагностициран със сериозно заболяване преди това", пошегува се той.

"Не искам да бъда вътрешен министър до последния момент. След известно време би било по-добре напълно да съм свободен за кампанията. Мисля, че министрите, които искат да участват на местните избори през 2020 г., трябва да напуснат правителство след европейската битка", каза още той.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат през май 2019 г.

71-годишният Колон беше кмет на Лион в продължение на 16 г.

Социологическо проучване на Kantar Sofres Onepoint от понеделник показва, че само 19% от французите имат положително мнение за Макрон, докато 60% са с негативни виждания за управлението на френския лидер.