Трима души бяха убити в град Треб в Югозападна Франция, след като въоръжен мъж открадна кола, откри огън срещу полицаи и след това взе заложници в супермаркет, крещейки "Аллах акбар", съобщават местните медии, позовавайки се на властите. Други най-малко 12 души са ранени

По-късно останалите заложници бяха освободени, а при операция на френските спецчасти, които щурмуваха супермаркета, нападателят беше ликвидиран. 

Френският премиер Едуар Филип обяви, че нападението се смята за терористичен акт. Той уточни, че най-малко един полицай е бил ранен. 

По-рано същият нападател е ранил тежко полицай на друго място в близост, след като е откраднал кола, убивайки един човек и ранявайки друг

Двама от заложниците са били убити, а трима са били ранени, като един от тях сериозно. 

Задействана беше мащабна полицейска операция в Треб, който се намира близо до Тулуза. Според френската прокуратура мъжът, който е взел заложниците, твърди, че е член на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Кметът на Треб разкри, че мъжът влязъл в магазина, крещейки "Аллах акбар, ще ви избия всички". 

Той е настоял за освобождаването на Салах Абдеслам, който е единственият оцелял от 10-членната терористична клетка на ДАЕШ, която извърши терористичната атака в Париж през ноември 2015 г. В момента тече съдебен процес срещу Абдеслам, като той отказва да хвърли светлина върху атаката. 

"Ройтерс" съобщава, че нападателят е държал 8 души за заложници

По-късно ДАЕШ поеха отговорност за нападението

Вътрешният министър на Франция Жерар Коломб разкри, че нападателят е 26-годишният Редуан Лакдим, като е познат на полицията за дребни престъпления и притежание на наркотици. По думите на министъра, той е действал сам при атаката. Лакдим е от близкия град Каркасон, откъдето предприе нападението.  

Френските власти са го наблюдавали и са смятали, че не е радикализиран

Франция беше ударена от няколко кръвопролитни джихадистки атаки от 2015 г. насам. Извънредното положение, което беше належно след атаките в Париж през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души, беше отменено през октомври. 

Снимка 346893

Източник: Google Maps