В рамките на антитерористична операция през нощта 5 жени, принадлежащи към едно и също семейство, са арестувани във Франция за планиране на терористично нападение на Великден, съобщиха властите в неделя, цитирани от "Анадолу". 

Главната дирекция за вътрешна сигурност и полицията в Монпелие са задържали жени, включително непълнолетна, в ареста в Безие, в южна Франция, според информацията, споделена от министъра на националната полиция и вътрешни работи Джералд Дарманин.

По-нататъшна официална информация за арестите не е споделена от властите. Местните медии обаче съобщиха, че националната прокуратура за борба с тероризма е започнала разследване срещу заподозрените за "терористично престъпно сдружение".

Основната заподозряна, под наблюдение на специализирани служби в продължение на 48 часа, е планирала да извърши нападение в Монпелие, което е накарало полицията да я арестува, пише вестник Le Figaro. Твърди се, че акцията е била планирана срещу религиозен обект по случай Великденските празници.

Главната заподозряна, майка й и три сестри са арестувани в дома им, се добавя в доклада. Полицията е иззела битови химикали, купувани от магазини, които биха могли да се използват за направа на експлозиви, съобщава списание Le Point, цитирайки източници, разследващи случая.

Заподозрените нямат криминално досие, но се знае, че са радикализирани, информира Le point.

Разследващите са се съсредоточили върху 18-годишна, която се е похвалила пред съседите, че гледа видеоклипове на "Ислямска държава", коментира кмета Робер Менар пред "Асошиейтед прес".

Менар, който е предупреден от полицията за операцията, каза, че е разговарял с шокирани съседи. "Те са ужасени. Страхуват се, че това дава лош имидж на този квартал и на мюсюлманската общност тук ", каза той.

Пенсионер с прерязано гърло пред църква в Монпелие

Пенсионер с прерязано гърло пред църква в Монпелие

Полицията засега не третирала случилото се като терористична атака