Виетнам откри нов вариант на Covid-19, който се разпространява бързо по въздуха и представлява комбинация от индийски и британски щам, съобщиха държавните медии в събота, цитирани от АФП.

Страната се бори с нови огнища на повече от половината от територията си, включително индустриални зони и големи градове като Ханой и Хошимин.

"Открихме нов хибриден вариант от щамовете на Индия и Обединеното кралство", коментира министърът на здравеопазването Нгуен Тан Лонг. "Характерното за този щам е, че той се разпространява бързо по въздуха. Концентрацията на вируса в течността в гърлото се увеличава бързо и се разпространява много силно в околната среда."

Той не уточни броя на случаите, регистрирани с този нов вариант, но каза, че Виетнам скоро ще обяви откритието в световната карта на щамове.

Южна Азия надхвърли 30 млн. случая на COVID-19

Южна Азия надхвърли 30 млн. случая на COVID-19

Над 3,5 млн. загинали от COVID по света и близо 169 млн. заразени

Има седем известни варианта на коронавирус във Виетнам преди съобщението на Лонг, според Министерството на здравеопазването.

Преди това страната получи широко заради агресивната си пандемична реакция, като масовите карантини и строгото проследяване на контактите помагат да се поддържа относително нисък процент на инфекция.

Новият кръг от инфекции накара обществеността и правителството да се страхуват и властите бързо поставят строги ограничения върху движението и бизнес дейността. Кафенета, ресторанти, фризьорски салони и масажни салони, както и туристически и религиозни места се затварят в различни райони на страната.

Виетнам - страна с 97 милиона души - е ваксинирал малко над милион граждани. В момента засилва ваксинацията и се надява да постигне стаден имунитет до края на годината, според министъра на здравеопазването.

Властите призоваха хората и бизнеса да дарят пари за подпомагане на набавянето на ваксини, докато посолствата и международните организации са помолени за помощ, съобщават държавните медии. Понастоящем страната има близо два милиона дози ваксина на AstraZeneca, но заяви, че купува повече от 30 милиона дози от Pfizer.

Освен това се водят преговори с Русия за производството на Sputnik V, според държавните медии и работи върху собствена ваксина.

УНИЦЕФ купува 200 млн. дози "Спутник V"

УНИЦЕФ купува 200 млн. дози "Спутник V"

Русия се обяви за равен достъп до ваксините