Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че "във всяка страна има по един Фараж", съобщават агенции.

Барние има предвид бившия лидер на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж.

Той подчерта, че нестабилният Европейски съюз е под атака от популистки сили на континента.

"Ще трябва да се борим срещу тези, които искат да срутят Европа с техния страх, с техните популистки лъжи", изтъкна той по време на конференция на Европейската народна партия в Хелзинки.

Но Барние отказа да разкрие подробности за течащите преговори с Брекзит. Той обаче обеща да изпълни мисията си докрай.

Той се пошегува, че ще бъде кратък по време на речта си, тъй като "времето тече".

Барние, бивш външен министър на Франция в дългогодишната си политическа кариера, разкритикува френския президент Еманюел Макрон, който се представя като защитник на либерална и мултикултурна Европа срещу крайнодесните и крайнолевите популисти.

"Също трябва да отговорим на тези, които си мислят, че защитата на Европа принадлежи само на една страна", изтъкна дипломатът, без да споменава името на Макрон.

"Повече от всякога Европа се нуждае от основополагащата визия на ЕНП. Ние сме патриоти и европейци", убеден е той.

Коментирайки заплахата от климатичните промени и нуждата да се "изчистят нашите градове от смога и праховите частици", Барние разкри, че първата му внучка ще се роди след няколко седмици.

"През 2050 г., когато нашите деца ще са на 32 г., как ще изглежда околната ни среда, ако продължим да използваме ресурсите на три планети на година", запита той, цитиран от "Гардиън".

Барние призова за европейски действия за инвестиране в нови космически технологии и изкуствен интелект. В същото време той предупреди, че Европа губи в надпреварата с Китай и големите технологични компании.

"Четирите GAFA са по-големи от икономиката на Германия", предупреди той, като използва френската абревиатура за Google, Apple, Facebook и Amazon.