Само за 12 месеца едно достъпно антипаразитно лекарство си проправи път от скромно лечение на въшки до промотиране като "чудодейно лекарство" за коронавирус и получи своята аудитория в Сената на САЩ, дори проникна в официалните правителствени насоки, пише "Политико". 

Ветеринарните лекари станаха свидетели на бърза употреба на ивермектин, предназначен за големи животни, докато хората се борят да се доберат до дози, черните пазари влагат пари, а пламенна медийна кампания разпространява неубедителните изследвания.

Понастоящем Чехия разрешава използването му, а Словакия внася десетки хиляди дози. Обещаващи изследвания на потенциала на лекарството за лечение и профилактика на коронавирус, съчетани с отчаяние заради нарастващия брой случаи и смъртни случаи и приливна вълна на дезинформация, доведоха до стремителна употреба на лекарството в Централна и Източна Европа, както и в Латинска Америка и Южна Африка. 

Заедно с лечението на животински паразити, лекарството се използва от много години под формата на хапчета и крем за хора за лечение на различни състояния като краста, въшки и речна слепота. Отдавна е приветстван като чудодейно лекарство, а откривателите на лекарството, Уилям К. Кембъл и Сатоши Омура, бяха удостоени с Нобелова награда за медицина за 2015 г., поради способността му да лекува множество заболявания.

Къде е уловката: Водещите световни регулатори на лекарства непрекъснато предупреждават срещу употребата му за коронавирус. Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата заяви, че доказателствата не подкрепят употребата му за коронавирус извън клиничните изпитвания и предупреди, че токсичността при високи дози "не може да бъде изключена". Американската администрация по храните и лекарствата предупреди на 5 март, че предозирането на лекарството може да доведе до смърт, отбелязвайки множество съобщения за пациенти, хоспитализирани след самолечение.

"Всички добри конспиративни теории или лъжи имат малка доза истина - това е, което ги прави добри", коментира Карлос Чакур, асистент-изследовател в Института за глобално здраве в Барселона и един от първите изследователи, които повдигат опасения относно употребата на лекарството за коронавирус .

В този случай е известно, че ивермектинът има някои антивирусни свойства - така че изследователите са били прави да го изследват в началото на пандемията, каза той.

Всъщност Чакур познава ивермектина по-добре от повечето изследователи. Той започва работа върху способността на лекарството да убива вектори на малария през 2007 г. и когато хората започнаха да умират по целия свят от нов вирус в началото на 2020 г., Чакур се обърна към това, в което е експерт.

Неговата работа подкрепя възможността ивермектинът да бъде използван срещу коронавирус и разкрива хитроумни проучвания върху лекарството. Това го прави враг и на двете страни и дори е довело до заплахи към съпругата му. Чакур обясни, че е обявен за "убиец голяма фармацевтична компания" и "наивен и застъпник (за ивермектин)".

Миналия месец, за да си почине от цялата тази лудостта, той дори напусна Twitter за Великия пост.

Грешка от самото начало

Всичко започва през март 2020 г., когато ин витро проучване на австралийски учени показа, че ивермектинът е инхибитор на коронавируса. Но има един голям проблем, каза Чакур: Учените са използвали концентрации, които са толкова огромни, че не са естествено откриваеми при хората.

Част от изследването, което се появи, бе проучване, използващо данни от Surgisphere - групата зад скандалното проучване за хидроксихлорохин, което бе оттеглено от The Lancet след опасения относно данните. Изследването обаче не стигна до етапа на предпечат, така че въпреки че някои учени повдигнаха въпроси относно валидността на изследването, те никога не бяха официално признати.

По това време употребата на ивермектин остава предимно ограничена до Латинска Америка. Перу бе включил лекарството в своите национални терапевтични насоки за коронавирус (които по-късно премахна), докато стотици хиляди хора го прилагаха в Боливия. Чакур вярва, че употребата на лекарството там е свързана с широкото му използване както за животни, така и за хора, в съчетание с присъствието на местни производители.

Имаше някои малки локални места с употреба и другаде. Унгария например съобщи през ноември, че ветеринарните лекари наблюдават нарастване на интереса към ивермектин.

Но всичко това щеше да се промени, когато лекарството бе пуснато в най-глобалната си платформа - Сената на САЩ.

Големите лоши фармацевтични компании (Big Pharma)

Бомбата падна на 8 декември, когато американският лекар Пиер Кори говори в изслушването пред Сената за ранно амбулаторно лечение на коронавирус. Ивермектинът, заедно с други лекарства като витамин С, цинк и мелатонин, може да "спаси стотици хиляди хора", свидетелства той, цитирайки повече от 20 проучвания.

Кори също се усъмни защо ремдесивир - скъпоструващо лекарство, което показва известна ограничена ефикасност при тежко болни пациенти с коронавирус - успя да получи разрешение за спешна употреба от американските регулатори, докато ивермектин не.

Появата на Кори отеква по целия свят. Видео от неговите показания в YouTube стана толкова споделяно, че бе премахнато съгласно политиката за COVID-19 за дезинформация на платформата. Както Чакур се изрази, видеото веднага подтикна някои хора да попитат: "Защо ни убиват, ако има това животоспасяващо лекарство? Защо Big Pharma настояват за собствените си решения?"

"И това предизвика цялата втора вълна на интерес", каза Чакур.

И в Южна Африка скоро се появи черен пазар за ивермектин. В Румъния се съобщава, че запасите от ивермектин както в човешките, така и във ветеринарните аптеки са изчерпани през януари.

Подтекстът, че Big Pharma блокира употребата на ивермектин, се вписва в по-широкия модел на възприятия за "някакъв голям заговор" срещу нас, обикновените хора", обясни Йонаш Сироватка, ръководител на програмата в Пражкия институт за изследвания на сигурността.

Кой е най-склонен да повярва на такава дезинформация - Изследователят Дан Султанеску от Центъра за гражданско участие и демокрация на Националното училище за политически и административни изследвания в Румъния посочва "хората с по-ниска степен на доверие".

Не става въпрос само за здравето, отбеляза той - доверието в западните институции като НАТО и ЕС също спадна миналата година, "период на уязвимост" за много страни, включително родната му Румъния. Хората слушат само източници, на които имат доверие, и медиите се превърнаха в "бойното поле точно сега", тъй като различни групи с лични интереси се борят за отразяване.

Но в Словакия и Чехия не само няколко лекари подкрепят ивермектин, но и самото правителство.

През януари словашкото министерство на здравеопазването започна да разрешава употребата на ивермектин за лечение и профилактика на коронавирус. През март, макар да отбеляза ограничените доказателства за ефикасността му срещу коронавируса, чешкото министерство на здравеопазването одобри лекарите, които предписват ивермектин по свое усмотрение.

Географията също играе роля за популярността на ивермектина, твърди Султанеску. Привържениците на ивермектин не са в големите градове или близо до лостовете на властта, но "са в периферията на някои центрове", каза той. "Случва се в области, където хората са разочаровани, защото резултатите не са под техен контрол и решенията не са под техен контрол."

Междувременно в Чешката република Сироватка вижда нарастващото отчаяние поради настоящата ужасна ситуация с вируса, което е друг фактор, тъй като хората търсят "лесни решения" за избягване на кризата. Допълнение към объркването е непоследователната комуникация на правителството през цялата пандемия, влошена от преминаването през трима различни здравни министри само за два месеца, отбеляза той.

Противоречиви съобщения

Докато европейци бързат към аптеки и ветеринарни лекари за ивермектин, изследванията върху лекарството продължават.

Изследване в предпечат от десетки учени по света, включително Чакур, бе публикувано през януари и доведе до заглавия в медии, за които убедените поддръжници на ивермекитн можеха само да мечтаят. "Файненшъл таймс" обяви, че "евтиният антипаразитен препарат" може да намали шансовете за смърт от вируса с до 75%.

Предпечатката, която все още предстои да бъде рецензирана, наистина посочва, че ивермектинът може да има драматично въздействие върху смъртните случаи. Но това идва и с голямо предупреждение: мета-анализът показва, че лекарството трябва да бъде "валидирано в по-големи, подходящо контролирани рандомизирани проучвания, преди резултатите да са достатъчни за преглед от регулаторните органи".

След това през март лекарството получи следващия си хитов удар. Списанието Frontiers in Pharmacology преразгледа временното приемане на доклад, написан от Кори и други членове на неговата група, Front Line COVID-19 Critical Care Alliance. Списанието отбелязва, че "статията излага поредица от силни, неподдържани твърдения, базирани на проучвания с недостатъчна статистическа значимост, а понякога и без използване на контролни групи". Освен това възникна проблем с авторите, които популяризират собствено специфично лечение, основано на ивермектин, което Frontiers сметнаха за "неподходящо" за рецензионна статия и срещу редакционните политики.

Кори се прицели в решението, като каза на The Scientist, че решението е "цензура" и обвини списанието, че позволява "някакъв външен партньор, който да коментира нашия документ".

Приблизително по същото време се намесиха регулаторите на САЩ и ЕС - и предупредиха, че няма достатъчно доказателства за употребата на лекарството за лечение или предотвратяване на коронавирус. Европейската агенция по лекарствата също отбелязва в своето изявление, публикувано на 22 март, че докато лабораторните изследвания показват надежда за ивермектин, те се основават на много по-високи дози от разрешените в момента - и че резултатите от клиничните проучвания са различни.

"Необходими са по-нататъшни добре проектирани, рандомизирани проучвания, за да се направят изводи дали продуктът е ефективен и безопасен за профилактика и лечение на COVID-19", добави EMA.

Подобни изпитания вече са в ход, а Чакур смята, че през следващите три или четири месеца ще започнат да излизат по-конкретни данни. Всъщност, въпреки противоречивата история на лекарството, дори Чокур се надява, че това може да се окаже лекарството, което някога е обещавано да бъде.

"Когато тези тролове тормозят, това ме кара да искам да кажа "Надявам се, че не работи", обяснява той с ироничен смях. "Но това не е, което искам. Всъщност бих бил много щастлив, ако работи."

ЕМА съветва да не се използва ивермектин за лечение на COVID-19

ЕМА съветва да не се използва ивермектин за лечение на COVID-19

Необходими са допълнителни проучвания